Kroon- en brugwerk

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal of zirconium met porselein opgebakken dat precies over een omslepen tand past. Het kapje zit op de tand vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Tegenwoordig worden bijna alle kronen volledig keramisch vervaardigd. Dit is naast sterk, ook esthetisch zeer fraai.

In onze praktijk maken wij geen afdrukken meer maar scannen wij uw tanden met een 3D-mondscanner.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

Als er onvoldoende houvast is voor een vulling of een tand te zwaar verzwakt is, kan er geopteerd worden voor een kroon. De hedendaagse indicatie voor een kroon is wat kleiner geworden dan vroeger door het gebruik van composietvullingen en goede hechtsystemen. Echter een tand met zowel een vulling als een wortelkanaalbehandeling is meestal beter af met een kroon.

Soms wordt een kroon overwogen om esthetische redenen. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden die vooraan in de mond staan.

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden. Een brug zit vast aan twee of meer tanden aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand(en). 

 

 

Terug naar de bovenkant van de website